چشم های رقصان یا نیستاگموس
توسط چشم یار | 29 سپتامبر 2022
خلاصه آنچه در این مقاله به آن می پردازیم:
نیستاگموس یا چشمان رقصان چیست
انواع نیستاگموس
علت نیستاگموس
علائم نیستاگموس چیست؟
درمان نیستاگموس
مدت زمان مطالعه: 7دقیقه
چشم های رقصان یا نیستاگموس
تا حالا شده احساس کنید که چشمان شما از کنترل خارج شده و رفتار های خاص و حرکت های غیر ارادی نشان بدهد؟ در علم چشم پزشکی چشم ها به عارضه دودوئک، چشم های رقصان یا نیستاگموس نامیده اند. این نوع حرکات تکراری ریتمیک چشمی از سمتی به سمت دیگر از بالا به پایین، چرخشی و دایره ای حرکت می کنند و با تاری دید و مشکلات عصبی همراه است.
انواع نیستاگموس
کسانی که به بیماری نیستاگموس مبتلا هستند جهت دودوئک چشم های آن ها به سمت: بالا پایین چرخشی یا حتی آونگی باشه یعنی به طور کلی بر اساس حرکت چشم ها به دوتا دسته آونگی و ضربانی تقسیم می شوند. اما یک سری عامل است که باعث بروز نیستاگموس می شود: فیزیولوژیک و پاتولوژیک
نیستاگموس فیزیولوژیک کسی که حرکت آروم اشیا را دنبال میکنه و بعد با یه حرکت سریع و تند چشم به حالت اولیه برمیگرده.
نیستاگموس پاتولوژیک کسی که یک اختلال در دستگاه عصب مرکزی، مصرف الکل و یه سری دارو، مشکلات مادرزادی از علت های به وجود آمدن نیستاگموس هستند. و در ادامه انواع نیستاگموس داریم:
- نوزادی: اغلب در سنین 2 تا 3 ماهگی بروز می دهد و چشم ها در اکثر مواقع حرکت به صورت افقی تمایل دارند. این عارضه چشمی با بیماری های دیگر مانند آلبینیسم و... پیشرفت نمی کند و در زمان بروز آب مروارید مادرزادی به وجود می آید.
- مهره های اسپاسم: این نوع از دودوئک چشم معمولا در سنین 6 ماهگی تا 3 سالگی در کودک بروز می دهد. کودک مبتلا غالباً سر خود را کج کرده یا تکان می دهند. این نوع از نیستاگموس معمولاً نیازی به تشخیص و درمان نداشته و چشم این کودک ممکن است در هر جهتی شروع به حرکات غیر ارادی کند.
- اکتسابی: این نوع از دودوئک چشم معمولاً بعدها در دوران بزرگسالی پیشرفت پیدا می کند. غالباً علت بروز آن نامعلوم بوده و حتی ممکن است به خاطر اختلال سیستم عصبی مرکزی و اختلالات متابولیکی یا اعتیاد فرد به مواد مخدر به وجود بیاید.
علت نیستاگموس
این عارضه ممکن است از نشانه های بیماری دیگری باشد و برعکس ممکن است فرد از نوزادی به این بیماری چشمی مبتلا بوده باشد و یا در بزرگسالی بروز دهد به طور کلی علت بروز نیستاگموس ممکن است از موارد زیر باشد::
- Meniere
- مشکلات گوش داخلی
- وارد شدن ضربه به سر
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- آلبینیسم (عدم وجود رنگدانه)
- از والدین به کودک به ارث رسیده باشد.
- برخی از داروهای مانند لیتیوم یا داروهای تشنج
- سایر مشکلات چشم مانند آب مروارید یا استرابیسموس
- بیماری هایی مانند سکته مغزی، مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری
البته در بعضی از موارد پزشک معالج ممکن است علت اصلی بروز این عارضه را تشخیص ندهد.
علائم نیستاگموس چیست؟
اصلی ترین علائم های نیستاگموس حرکت های ریتمیک چشم است که در اکثر مواقع با چشم غیر مسلح هم قابل تشخیص است. چشم ها از کنترل خارج می شوند و کاملا غیر ارادی حرکت می کنند اما از دیگر علائم دودوئک چشم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بزرگسالان مبتلا هنگام دیدن اطراف همه چیز با لرزش جزئی خواهند دید
- تمرکز بر یک وسیله در وضعیت عجیب و حالت عجیب تری نشان دهند
- به سرعت حرکت میکنند و آرام می شوند و دوباره سرعت می گیرند
- در فضا های تاریک و کم نور به سختی میبینند
- عدم تعادل، سرگیجه، خستگی و استرس
- کودکان مبتلا با تاری دید مواجه اند
- به نور حساسیت شدید دارند
درمان نیستاگموس
اگر در طول زندگی در سن بزرگسالی به بیماری نیستاگموس دچار شده اید می توانید با کار های بسیار ساده علائم و عوارض این بیماری را کاهش و برطرف کنید. از جمله کارهایی که میتوانید انجام دهید:
- مصرف برخی دارو ها برای بزرگسالان (مصرف این داروها برای کودکان توصیه نمی شود)
- برای بهبود قدرت بینایی از لنز های تماسی یا عینک های مناسب استفاده کنید.
- جراحی عضلات چشم
- با کنار گذاشتن مصرف یک دارو.
برای افراد نزدیک بین می توان از عمل لیزیک یا Visian ICL برای بهبود بینایی فرد استفاده کرد. پزشک ممکن است قبل از انجام این عمل های جراحی، مصرف داروهای آرام بخش را توصیه کند.